Hogyan lehet jó Cappuccino-t készíteni?
A cappuccino egy olasz kávéital, melyet hagyományosan dupla eszpresszóval, forró tejjel és gőzölt tejhabbal készítenek. A könnyű, habos cappuccino sok kávékedvelő kedvence.
Több módon is elkészíthető, ízlés szerint. Van, aki például tejet nem, csak tejszínt önt a kávéba és a gőzölt tejhabot a tetejére folyatja.
Olyan is akad, aki fahéjat szór a tejhab tetejére, vagy a habot lecseréli tejszínhabra (és megszórja cukorral… brrrr.). De most hagyjuk ezeket a hamisítványokat, beszéljünk az igazi cappuccino-ról.
A cappuccino-t általában eszpresszógéppel készítik. A dupla eszpresszót öntsd a pohárba, majd hasonló mennyiségű forró tej kövesse.
A kávét remélhetőleg olyan kávégépen készítetted, amin van gőzölő funkció. (Ha nincs, akkor melegíts tejet egy edénybe és használj szükség esetén kézi mixer tejhabosítót. Nem tökéletes megoldás, de megteszi.)
Tehát a tejet melegítsd az eszpresszógéped gőzölője segítségével. Az ital arányaiban alapvetően 3 részből kell, hogy álljon. Első (alsó) rész a dupla eszpresszó, második (középső) rész a megmelegített tej, harmadik (legfelső) rész pedig a tejhab.
A gőzölés (vagy a tejhabosító) hatására a tejben pici buborékok keletkeznek, de ezek láthatatlanok. Ez lesz a tejhab, ami a buborékok miatt a tej tetején marad. Ha az eszpresszódat helyesen öntöd fel vele, ez a mikrohab a csésze tetején fog landolni. És kész is.
Ha ragaszkodsz a tökéletes tejhabhoz, akkor vásárolj otthonra olyan gépet, melynek van saját, különálló gőzölő karja. Amelyik gép egyszerre készíti a kávét és a tejhabot, ott nem lesz olyan jó a végeredmény, mint amivé Te tudod tenni némi gyakorlással.
Végül még egy adalék az igazi cappuccino változatok megismeréséhez:
Létezik „világos” és „sötét” cappuccino. A világosnál nagyobb a tej aránya a tejhabhoz képest (¾ rész tej, ¼ rész tejhab), a sötétnél pedig kisebb (¼ rész tej, ¾ rész tejhab).
Jó próbálkozást!
Válaszolj
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod kell.