Regisztráció itt

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó

Elfelejtetted a jelszavad? Kérjük, add meg az email címed. Küldünk egy linket az email-ben egy új jelszó létrehozásához.


Bejelentkezés

Regisztráció itt

Foglalkoztat egy kérdés? Regisztrálj és tedd fel a közösségünknek. Sokan segítenek a válasz megtalálásában és ezzel Te is segíthetsz másoknak tájékozódni. Mi pedig díjazzuk legnépszerűbb tagjainkat! ;-)

Hogyan lehet jó Cappuccino-t készíteni?

Hogyan lehet jó Cappuccino-t készíteni?

A cappuccino egy olasz kávéital, melyet hagyományosan dupla eszpresszóval, forró tejjel és gőzölt tejhabbal készítenek. A könnyű, habos cappuccino sok kávékedvelő kedvence.

Több módon is elkészíthető, ízlés szerint. Van, aki például tejet nem, csak tejszínt önt a kávéba és a gőzölt tejhabot a tetejére folyatja.

Olyan is akad, aki fahéjat szór a tejhab tetejére, vagy a habot lecseréli tejszínhabra (és megszórja cukorral… brrrr.). De most hagyjuk ezeket a hamisítványokat, beszéljünk az igazi cappuccino-ról.

A cappuccino-t általában eszpresszógéppel készítik. A dupla eszpresszót öntsd a pohárba, majd hasonló mennyiségű forró tej kövesse.

A kávét remélhetőleg olyan kávégépen készítetted, amin van gőzölő funkció. (Ha nincs, akkor melegíts tejet egy edénybe és használj szükség esetén kézi mixer tejhabosítót. Nem tökéletes megoldás, de megteszi.)

Tehát a tejet melegítsd az eszpresszógéped gőzölője segítségével. Az ital arányaiban alapvetően 3 részből kell, hogy álljon. Első (alsó) rész a dupla eszpresszó, második (középső) rész a megmelegített tej, harmadik (legfelső) rész pedig a tejhab.

A gőzölés (vagy a tejhabosító) hatására a tejben pici buborékok keletkeznek, de ezek láthatatlanok. Ez lesz a tejhab, ami a buborékok miatt a tej tetején marad. Ha az eszpresszódat helyesen öntöd fel vele, ez a mikrohab a csésze tetején fog landolni. És kész is.

Ha ragaszkodsz a tökéletes tejhabhoz, akkor vásárolj otthonra olyan gépet, melynek van saját, különálló gőzölő karja. Amelyik gép egyszerre készíti a kávét és a tejhabot, ott nem lesz olyan jó a végeredmény, mint amivé Te tudod tenni némi gyakorlással.

Végül még egy adalék az igazi cappuccino változatok megismeréséhez:

Létezik „világos” és “sötét” cappuccino. A világosnál nagyobb a tej aránya a tejhabhoz képest (¾ rész tej, ¼ rész tejhab), a sötétnél pedig kisebb (¼ rész tej, ¾ rész tejhab).

Jó próbálkozást!

Rólunk Gépház

Válaszolj